Home / природен лек / 4 чаеви за лекување на анемија

4 чаеви за лекување на анемија

Анемијата или намалувањето на црвените крвни садови, може сериозно да го наруши квалитетот на вашиот живот, а во сериозните случаи доведува и до тешки компликации.

Анемијата често е предизвикана од недостатокот на железо во крвта, па затоа со помош на овие 4 чаја ќе создадете резерви на железо во организмот:

caj orev1. Чај од зимзелени лисја

 

30g суви зимзелени лисја варете ги 1 минута во 1l вода и оставете ги да постојат 15 минути, а потоа процедете ги. Пијте по 2 чаши од чајот на дневна база помеѓу секој оброк.


2. Чај од ореви

 

20 свежи листови од ореви варете ги во 1l вода околу 15 минути, а потоа исцедете ја течноста. Пијте по 2 чаши чај помеѓу оброците.


3. Чај од рен

 

20g корен од рен варете го во 1l вода околу 20тина минути. Потоа оставете го да постои во текот на ноќта, а следното утро исцедете ја течноста. Пијте по 2 чаши од чајот помеѓу оброците.


4. Чај од бела коприва

 

25g суви цветни врвови од коприва ставете ги во 1L зовриена вода. Оставете ги да постојат 10тина минути, а потоа исцедете. Пијте по 2 чаши од чајот на ден помеѓу оброците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top