Home / аларм / Зошто не смеете да им давате на децата да јадат салама, виршли и паштета

Зошто не смеете да им давате на децата да јадат салама, виршли и паштета

Неодамна Светската фондација која што врши истражувања за ракот убедливо го докажала негативното влијание на преработените месни производи врз здравјето како на децата така и на возрасните. При ова
истражување се открило дека конзумирањето на поголемо количество на месни производи го зголемува ризикот од појава на рак на дебелото црево.

brza-hrana-salama-300x199Светската фондација, исто така им препорачува  на сите родители да не им стекнуваат навика на децата уште од најрана возраст да јадат месни преработки, особено да се избегнува внесувањето на салама, виршли и паштети во нивната исхрана. Нутриционистите препорачуваат што е можно поголема редукција на внесување на овие производи во нивната исхрана, или пак целосна елиминација особено кај децата кои имаат помалку од 5 години.

Општо познато е дека виршлите содржат нитрати чија улога е да ја продолжат долгорочната свежина на производот и неговата употребливост, потоа содржат и адитиви за подобрување на вкусот и мирисот за кои е докажано дека имаат штетно влијание врз здравјето на човекот. Токму поради тоа, дури и кога се работи за возрасна личност, се препорачува намалена конзумација на преработените месни производи. Најдобро е нивната конзумација да биде ограничена на минимум, т.е еднаш во десетина дена, и секогаш е подобро да се јадат во комбинација со интегрален леб или јогурт кои делумно би влијаеле на неутрализација на штетните состојки.

bebeboom.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top