Home / алтернативна медицина / Знаете ли дека може да имате ЛЕК во саксија – Какво цвеќе чувате дома

Знаете ли дека може да имате ЛЕК во саксија – Какво цвеќе чувате дома

Малку луѓе знаат дека миризлива кализија (Callisia fragrans) која често може да се сретне во домот, поседува необични и универзални лековити својства. Во нашата народна медицина не е многу позната, но луѓето со години ја користат за многу поплаки и болести.

saksijaМиризлива Кализија ги краси домовите не само во Мексико, од каде што потекнува, туку и ширум светот. За лековити цели се користи сокот од стеблото и листовите. Тие добиваат лековити својства, откако пораснале најмалку 9 ‘ртулци по стеблото.

Многубројните истражувања во Америка и Канада, во Иркутск медицинскиот институт и Државниот институт во Санкт Петербург, докажале дека сокот на ароматичната Кализија поседува својство да лекува многу болести (поради присуството на биолошки активни супстанции од групата на флавоноидите и фитостероидите, и широк спектар на витамини и микроелементи): хроничен панкреатит, воспалителни процеси на жолчното кесе и жолчните патишта, на желудникот и тенкото црево, нормализирање на кисело-алкалната рамнотежа на гастроинтестиналниот тракт, бронхијална астма, лишаи, чиреви, цистична неоплазми, дијабетес мелитус, исфрлање на песок и ситни камења од бубрезите и мочниот меур, подобрување на видот, леукемија, утерини и миоми, цисти на јајниците, онколошки заболувања, вкочанетост на екстремитетите, кожни болести, воспаление, остеохондроза, мозочен удар, рак.

najadise.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top