Free songs
Home / природен лек / Жалфија лек против вагинални болести

Жалфија лек против вагинални болести

Жалфијата е една од најстарите и најлековитите билки. Неа ја користеле Римјаните за лекување на разни болести.

zalfija

Се до откривањето на антибиотиците, ова лековито растение, односно чајот од жалфија луѓето го користеле при воспаление на грлото, малаксаност, воспалување кај внатрешните органи, за вагинални испирања и за габични инфекции.

Таа се култивира како зачинска и медицинска билка. Ова растение е познато и од делови на Европа, особено на Балканскиот Полуостров, каде служи за добивање на етерични масла.

Поради ваквото дејство, жалфијата е корисна билка за лекување воспаленија и инфекции на слузниците во устата, непцата, грлото. Од медицинска смисла, оваа билка се смета антибиотик со широк спектар.

Се применува за регулирање на потењето за време на климакс, при пореметување на месечниот циклус, за зајакнување на нервите, како и за прочистување на црниот дроб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top