Home / Болести и лечење / Загадениот воздух предизвикува аутизам кај децата – нови истражувања

Загадениот воздух предизвикува аутизам кај децата – нови истражувања

Научниците претпоставуваат дека има врска меѓу аутизмот и изложувањето на загаден воздух за време на бременоста, објави ББС.

vozduh-chemestrials-zagaden-300x178Според тимот од Харвардскиот институт за јавно здравје високите нивоа на загаден воздух, вдишуван од мајката додека е бремена,го удвојува ризикот од развивање на аутизам кај детето. Причина за тоа се минијатурните честички прав, јаглероден диоксид и други хемикалии кои се префрлаат од белите дробови во крвта.

Експертите потсетуваат дека главната компонента на аутизмот е наследна, но се повеќе докази укажуваат и врска со загадувањето на воздухот, што треба да служи како предупредување кон идните мајки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top