Home / нови лекови / Во Србија почнува тестирање на кубанската вакцина против рак на белите дробови

Во Србија почнува тестирање на кубанската вакцина против рак на белите дробови

Cimavax-vakcina1-620x350Кубанските вакцини пристигнале во Србија во петокот. Вакцините ќе бидат бесплатни.лекот ќе се применува на пациенти кои имаат четврти стадиум од болеста за кои се прогнозира уште шест месеци живот.

Во Србија годишно од карцином на белите дробови заболуваат 6.000 луѓе, а кај илјада се утврдува четврта фаза од болеста.

Во следните 15-на дена откако ќе мине периодот на тестирање, се очекува доаѓање на лекари од Куба кои ќе ги следат пациентите и примената на вакцината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top