Home / природен лек / Витаминот Б-17 го победува ракот – Еве каде го има

Витаминот Б-17 го победува ракот – Еве каде го има

Витамин Б17 познат како лаетрил или амигдалин, е природна супстанца која што се наоѓа во многу намирници. За прв пат бил откриен во 1830 година, во горчливиот бадем, а Ernst. T. Krebs, Jr. (1912 – 1996) бил хемичарот кој за прв пат го промовирал амигдалинот како лек против рак на почетокот на 1950 година.

vitaminМеѓутоа, пробивањето на пазарот и промовирањето на овој витамин било многу тешко. Американската FDA (Food and Drug Administration) набрзо покренала кампања против овој витамин затоа што сметала дека е штетен бидејќи во својата формула содржи цијанид. Исто така, FDA набавката на овој витамин ја направила невозможна, иако во прашање била природна и безопасна супстанца.

За да го применат докторите овој витамин во пракса како додаток, тие или нивните пациенти морале да пријават во FDA дека го користеле, со други зборови неговата примена била илегална бидејќи ниеден доктор не признавал дека го користел лаетрилот. При сето ова, некако испуштиле да напоменат дека храната која секојдневно ја употребуваме во прехраната исто така содржи многу природни отрови па сме сепак здрави, благодарејќи на фактот дека истите се во толку мали количини што не му штетат на нашиот организам.

Како извор на витамин Б17 претставуваат дивите капини, цреши, рибизла, семките од јаболка, крушка и слива, семките од кајсија и праска, горчливите бадеми, индиските ореви, бразилските ореви (macadamia), а во помали количини во дуњата, јагодите, малините, семките од лен, леќата, црвениот грав, мешункастите плодови, јачменот, просото, хељдата и друго. Сепак во најголеми количини овој витамин е застапен во семките од кајсија.

Употреба на витамин Б17

За превентива, доволно е редовно да се јаде храна која го содржи овој витамин. На пример, ако изедете три јаболки дневно сосе семките, вие ќе го снабдите организмот со доволна количина  на витамин Б17 кој соодветствува на дневна доза. Што се однесува до семките од кајсија, не треба да изедеме повеќе семки од онолку кајсии што можеме да изедеме. Се препорачуваат да се конзумираат дневно 5-7 семки од кајсија на ден.

510Оние кои се заболени од рак, во текот на денот, би требало да конзумираат една до две семки од кајсија на секој саат, а најдобар резултат се добива ако се земаат 3-5 семки на секој саат во текот на денот. Меѓутоа се зависи од човекот, неговата состојба и телесна тежина. За дозирање на семките од кајсија може да послужи мерката дека една семка одговара на 4,5кг телесна тежина. Се препорачува да не се земаат повеќе од 35 семки од кајсија на ден.

Витаминот Б17 можеме уште и да го наречеме и витаминска бомба која може да ги уништи клетките на ракот, но треба да се напомене дека овој витамин не може да го излечи ракот, затоа што самата болест се јавува како резултат на пореметување на целокупниот метаболизам на телото. За да биде ефикасна терапијата со витамин Б17 треба да се внесуваат и следните компоненти: цинк (претставува преносен механизам за лаетрилот), витамин Ц (дневен внес од 6 грама), манган, магнезиум, селен, витамин Б6, Б9  и Б12, витамин А и  витамин Е (најмалку 2000 I.U.). Доколу внесувате мултивитамини, споредете со листата погоре и надоместете го тоа што фали.

zdravjeiubavina.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top