Home / нови лекови / Црви ќе ни помогнат да живееме по 500 години

Црви ќе ни помогнат да живееме по 500 години

Откако успеале да им го продолжат животот на лабараториските црви Caenorhabditis elegans, американските научници се надеваат дека во иднина ќе можат да ја лечат староста кај луѓето со генетски интервенции.

crviСтанува збор за петкратно продолжување на животот.

Двете мутации кои ги направиле предизвикале позитивни реакции на специфичното ткиво и го продолжиле животниот век, еквивалент на 400 до 500 човечки години.

Иако би можеле да поминат децении истражувања додека ова испитување не би се применило на луѓето, студијата дава надеж дека идните терапии ќе бидат ефикасни.

One comment

  1. ooooooooooo koj bi sakal olku da zivee,za da zivees tolku so vakov zivot bezvreden,pod stres sekoj den go ziveeme edvaj go pominuvame denot pak uste i olku godini ,nenenenen neka ziveat bogatite tolku sto se od sve zadovoleni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top