Home / природен лек / Црешите имаат појако дејство дури и од аспиринот

Црешите имаат појако дејство дури и од аспиринот

Уште во 50-те години од минатиот век, црешите го понеле епитетот за природен борец против реумата и болка во коските. Исто така црешите се одличен извор на бор кој во кмбинација со калциумот и магнезиумот влијаат на густината на коските. Го смалуваат таложењето на мочната киселина и спречуваат воспалување.

cresiБогатата исхрана со цреши добро влијае на работата на срцето и крвотокот, органите за варење и го спречува појавувањето на кариес.

Чајот од дршките на црешите, помага кај бубрежните болести, мочните канали и исфрлање на камења. Црешите содржат големо количество диетални влакна кои помагаат при голема настинка.

Некои истражувања покажуваат дека 100гр. цреши дневно имаат до десет пати појако дејство од аспирин.

Застапени се и во козметиката, посебно во средствата против бори и целулит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top