Home / нови лекови / Тест со дишење кој може да открие рак на дојка за 10 минути

Тест со дишење кој може да открие рак на дојка за 10 минути

Мемографијата наскоро би можела да биде заменета со нов метод за кој се тврди дека е безболен и повеќе прецизен од мамографијата. Тестот со дишење наречен “The BreathLink” за само 10 минути реагира на ќелиите на туморот.

509447-rak-dojke-1-300x191Процедурата е многу едноставна – треба две минути да се дише во апарат кој по седум, осум минути ги анализира нивото на хемикалии во дишењето, со што открива дали има знаци за рак на дојка или не.

Научниците сметаат дека овој тест би можело да ја смали непотребната изложеност на опасното зрачење и болната мемографија. Тестот добил одобрување до Европската комисија и веќе се продава во Европа.

„Резултатите од истражувањето потврдиле дека доколку резултатот е негативен, веројатноста дека жената нема рак на дојка е 99,9 осто. Предноста е во тоа што жените не би морале да одат на мемографија и да се изложуваат на ренгенските знаци беспотребно“, тврди измислителот на овој тест, Мајкл Филипс.

И ако се потребни детални истражувања, постои надеж дека овој тест би можел да стане секојдневие, токму како што е вадењето на крв или анализа на урината.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top