Home / алтернативна медицина / Терапија со гушкање до подобро здравје

Терапија со гушкање до подобро здравје

Преку гушкањето се зголемува нивото на хормонот окситоцин, познат како хормон на зближување (мажите знаеме дека го имаат во помали количини).

hug-1

Се работи за хормон кој го стимулира зближувањето со други луѓе и кој не тера да се ‘’врземе’’ со нив. Окситоцинот го чува здравјето на срцето и го намалува ризикот од срцеви заболувања.

Се намалува нивото на кортизол – стрес хормон. Преку гушкањето се редуцира присуството на овој непосакуван хормон во нашето тело.

Ве релаксира и одмора и го намалува крвниот притисок.

Преку гушкањето ве обземаат позитивни реакции и чувство на среќа. Ги намалува стресот и болката

Терапијата со гушкање се покажала како ефикасна во редуцирањето на стресот и болката кај возрасните особи,а влијаела и врз намалувањето на симптомите на Алцхајмеровата болест.

Според семејниот терапевт Virginia Satir:

Ни требаат 4 прегратки дневно за преживување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top