Home / природен лек / Чудо од растение – Неверојатно што сѐ лекува Буквица

Чудо од растение – Неверојатно што сѐ лекува Буквица

Прашокот од буквица лекува неврастенија, невралгија, хистерија, несоница, болка на лицето, Паркинсова болест, мигрена, главоболки, епилепсија, туберкулоза, заболување на црниот дроб, хронични ревматизам со ишијас, реума на главата

bukvitsa1Буквицата, растение кое лекува рани, позната им е на сите древни цивилизации. Во средниот век бележи нови примени во лекувањето на внатрешните заболувања (жолтица, кашлица, дијареа), а денес не постои поголем интерес на научната медицина за нејзината примена.

Несомнено, буквицата е растение за лекување на рани, реуматизам, нервите и крвта, а од телото лачи слуз, вода и ветрови, а го зајакнува и го смирува телото. Лекува најтешки рани кои тешко зараснуваат, во народната медицина се употребува за чистење рани и како облоги за проширените вени, гнојни рани, гнојните кутикули и чиреви, животински каснувања и каснувања од инсектите.

bukvi-225x300Народната медицина употребува чај од листовите и цвеќињата за лекување на болестите на желудникот и цревата (разни труења, лоша работа на желудникот, подуеност, металоиди, силна желудечна киселина, чиреви на желудникот, дијареа), кожни болести, болест на белите дробови (астма, кашлица, бронхитис, туберкулоза, голема кашлица, кашлање до крв), болести на грлото, црниот дроб и жолчното кесе, болести на нервите (релаксант на нервите, тоник за нервите), невралгија, заболувања на слезината, уво, око, епилепсија, вртоглавица, мочниот меур, реума и гихт, женските болести, циркулацијата на мозокот и главата, слаба меморија, вртоглавица, слаб имунитет, а особено кај децата кои се слаби.

Правот од буквицата лекува неврастенија, невралгија, хистерија, несоница, болести на лицето, Паркинсонова болест, мигрена, главоболки, епилепсија, туберкулоза, заболување на црниот дроб, хронични ревматизам со ишијас, реума на главата.

Правот измешан со мед е добро средство за лекување на болести на белите дробови, а со виното за грглање и болестите на непцата и грлото. Сувиот корен на буквицата во народот се користи за да предизвика повраќање (emetic) кај различни труења, а во форма на чај се користи како детоксификатор на желудникот, цревата и црниот дроб.

При тешка главоболка помагаат суви лисја кои се дуваат како цигара. Не се познати контраиндикации.

One comment

  1. Уште да ни кажете каде може да се најде ова, ќе беше супер

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top