Home / аларм / Тампони, улошки – предизвикувале рак, неплодност, инфекции

Тампони, улошки – предизвикувале рак, неплодност, инфекции

Организацијата „Women’s Voices fot the Earth“ откри загрижувачки податоци во врска со козметиката за интимна нега на жените, а овие зачудувачки податоци ги објави во својот извештај.

tamponizeniИмено, во извештајот се наведува дека со користење на тампоните, хигиенските влошки, геловите и кремите, чувствителните делови се изложуваат на остатоци од пестициди, диоксини и различни хемиски состојки.

Истражувачите ги пронашле хемиските состојки на овие производи и ги поврзуваат со рак, оштетување на репродуктивните органи, ендокрини нарушувања, вонматерична бременост и неплодност.

– Потребна е поголема контрола за да бидеме сигурни дека сите состојки од кои се направени производите се безбедни за здравјето, изјави Александра Скрентон, автор на истражувањата, нагласувајќи дека овој извештај треба да ја освести жената и да ја поттикне да внимава какви производи користи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top