Home / природен лек / Природно лечење на “белото прање”

Природно лечење на “белото прање”

“Бело прање” кај жените се појавува поради повеќе фактори. Овој секрет го предизвикуваат разни воспаленија на матката, габични заболувања, стрес, а може да биде и последица од користење на некои лекови.


Секретот, односно “бело прање” е нормална појава кај жените но во помали колични, количини кои се зголемуваат во периодот на плодни денови.

Сепак, ако се појави зголемување на количината на секретот треба да се делува. Прво, треба да се знае дека во таква ситуација не смеат да се користат хемиски средства за интимна хигиена. Според научните истражувања користењето на каков било вид на сапун неповолно влијаје на одржувањето на киселоста на матката.

За лечење на проблеми настанати од “бело прање”  се препорачува користење топла вода и чај од камилица. Треба да се носи и памучна долна облека која нема да ве стега.

Природно лечење на белото прање со помош на маслиново масло и невен
Во природно маслиново масло ставете невен, смесата нека постои неколку дена на топло и сончево место. Маслото кое го користите треба да биде без конзерванси, а наместо невен може да се користи кантарион. Со подготвеното масло ја лечите својата матка на начин што пред спиење во матката нанесувате дел од готовата смеса. Легнете и оставете смесата да постои што повеќе.

Лечење на бело прање со помош свинска маст
Прво измијте ја маста десет пати. Значи, во садот со свинска маст ставете доволоно вода за да може смесата да ја мешате одредено време. Потоа отстранете ја водата, па ставете нова, чиста вода, тоа повторете го десет пати. После овој процес можете да ја користите маста. Намачкајте слој од маста на памучна крпа и ставете ја како влошка. Оваа терапија користете ја навечер околу десет пати помеѓу менструални циклуси. Оваа терапија со сигурност ќе ви излечи повеќе од воспаленијата и инефциите кои  ги имате во интимната зона.

Лечење на секретот со помош на чај
Чајот од дива бела детелина е многу добар во лечење на секретот. Чајот се добива од цветовите на дивата бела детелина кои се сушат под сенка, а се пијат по две чаши дневно.
Чајот од plantain herb (броквица) е добар за сите женски заболувања. Се препорачува да се конзумира од време на време

Корен од вечен цвет (штир): 
(Cuscuta reflexa) 
Ова растение се смета за одличен домашен лек против бело перење. Кората од коренот од оваа растение треба да се сомеле и да се стави во 25мл вода. Потоа се филтрира и се дава на пациентот секој ден наутро и навечер. Коренот од ова растение е чувствително на молци. Затоа е потребно да се провери дали претходно е нападнат од молци. Доколку не е достапен овој корен за пациентот, тогаш се употребуваат листовите и гранките. Тие се процесираат и применуваат на истиот начин како и кај коренот.
Пишкота: 
Употребата на пишкоти е уште еден ефикасен домашен лек за оваа болест. Од овој зеленчук се прави екстракт со провривање на 100 гр.свеж зеленчук, се сече попречно и се остава да зоврие во половина литар вода дваесетина минути. Овој екстракт, во дози од 60 до 90мл е полезен кај некои случаи на генитални заболувања- кај половите органи, вклучувајќи ја и леукореата.
Семе од рогата детелина: 
Ова семе е полезно за леукореа. Тие треба да се земаат во форма на чај и да се користи ваквата течност за испирање. За испирање на половиот орган, течноста треба да биде појака од вообичаено. Две к.л.од семе од рогата детелина треба да се стави во литар ладна вода и да отстои половина час на тивок оган. Потоа овој екстракт треба да се филтрира и да се користи како средство за испирање.
Листови од гуава: 
Нежните листови на гуава се полезни за третирање на оваа болест. Течноста од ова лисје се користи како средство за испирање. Тие делуваат како моќен вагинален прочистувач.
Семе од манго:
Семето од манго е полезно за леукореа. Една к.л. од олупеното семе на манго се аплицира внатре во вагината за полезни резултати.
Листови од орев:
Листовите од орев содржат прочистувачки хемикалии. Се прави екстракт од свежи листови од орев и се употребува како средство за испирање на половиот орган кај жените за третирање на леукореа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top