Home / нови лекови / СЗО- родени во 2012 ќе живеат подолго од родени во 1990 година

СЗО- родени во 2012 ќе живеат подолго од родени во 1990 година

Женските родени во 2012 – та може да очекуваат да живеат во просек по 73 години, а момчињата по 68 момчиња. Тоа е за шест години подолго отколку децата кои се родени во 1990 година, покажуваат бројките објавени на Светската здравствена организација ( СЗО).

creva-teloГодишна статистика од страна на СЗО покажува дека сиромашните земји направија најголем напредок , бидејќи нивниот животен век е зголемен во просек од девет години.

Шест земји во светот, кои ја одбележа најголемата промена во животниот век се Етиопија ( 45-64 ) , Малдиви ( 58-77 ), Камбоџа ( 54-72 ) и Руанда ( 48-65 ) .

“Една од главните причини за оваа промена е фактот дека постојат помалку деца кои умираат пред петтиот роденден “, изјави Маргарет Чан, директор во СЗО.

Во богатите земји , момчињата родени во 2012 – та ќе живеат во просек по 5,1 години подолго – отколку оние родени во 1990 година.

Момче родено во 2012 та во богата земја може да се очекува животен век од 76 години, или 16 години повеќе од она што е родено истата година, во сиромашената земја .

Разликата е дури и повеќе очигледна кај девојчињата : таа е родена во 2012th во сиромашната земја може да очекуваат да живеат 63 години , додека таа ќе живее во богат 82

Сепак, без оглед на тоа каде жените живееле, нивната прогноза се уште живеат подолго од мажите – во богатите земји разликата е 6 години, во сиромашните три години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top