Home / аларм / Сте ваделе живци на заб? – исто и 97 отсто од заболените од рак!

Сте ваделе живци на заб? – исто и 97 отсто од заболените од рак!

Иако сите стоматолози ќе ве посоветуваат дека е безбедна, има една дентална процедура за која научниците повеќе од 100 години предупредуваат дека е со ризични последици.

zabarka-520x311Станува збор за  „вадење живец“, или поедноставно кажано умртвување на забот, што би значело чистење на коренот на забот и негово запечатување. Процедурата се применува за да се „спаси“ забот од вадење во случаи на инфекција или оштетување.

Меѓутоа она што нас не плаши е дека и покрај тоа што забот е „мртов“, таквиот корен може да стане скриен инкубатор на многу отровни бактерии на кои не им е потреба светлина за да пронајдат пат до крвиот систем и да предизвикаат цела низа хронични болести.

Дури 97% од пациентите во терминална фаза на ракот некогаш во животот ја имале процедурата што е застрашувачки податок. Авторите на истражувањето сметаат дека вадењето на забот е многу подобра варијанта од „негово спасување“.

Denesen.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top