Home / Болести и лечење / Со ова си ја зголемувате веројатноста да заболите од рак на хранопроводникот

Со ова си ја зголемувате веројатноста да заболите од рак на хранопроводникот

Истражувањето спроведено во САД покажува дека комбинацијата од пушење и конзумација на алкохол е поврзана со зголемување на ризикот од рак на хранопроводникот.

hranoprovodnikСписанието „American Journal of Gastroenterology“ пишува дека лицата кои пушат и пијат алкохол имаат просечно двојно поголем ризик од заболување од ракот на хранопроводникот во однос на лицата кои или само пушат или само пијат алкохол.

Новите наоди на научниците од „Icahn School of Medicine“ во Њујорк се темелат на анализата на податоците собрани за потребите на претходните студии.

Се проценува дека во САД минатата година се дијагностицирани 18.000 случаи на рак на хранопроводникот.

Околу 15.000 заболени починале од последиците на оваа болест.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top