Home / аларм / Смартфоните ве прават нервозни!

Смартфоните ве прават нервозни!

Бројот на зависници од паметните телефони секојдневно се зголемува, особено помеѓу младите. Тие немоажт да замислам ни за кратко да останат без него.

Истражувањето спроведено од Институтот Нилсен покажува дека со овој феномен најмногу се зафатени корисниците на смартфон во Сингапур, Јужна Кореја, Кина и Тајван.

Telefon-MozakНајмногу паметни телефони по глава на жител имаат граѓаните на Сингапур и Хонг Конг и тоа двапати повеќе од Американците.

Азијците, исто така, се лидери и по должината на времето кое го поминуваат во пребарување на своите смартфони, а во тоа се толку неумерени што покажува и се поголемиот број на психички заболените меѓу зависниците од мобилен телефон.

Зависноста толку многу се проширила што во Сингапур е започната кампања во основните училишта под името „Кибернетичка корист“, со цел на учениците и родителите да им се укаже на опасноста од преголема употреба на смартфони

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top