Home / аларм / Што ако се предозирате со Аспирин?

Што ако се предозирате со Аспирин?

Аспиринските труења може да се појават акутно после земање на високи дози или постепено да се развијат после повторувано земање на помали дози.

aspirinСимптомите може да вклучуваат зуење во ушите, гадење, повраќање, конфузност и тешко дишење. Дијагнозата се базира на крвните тестови. Третманот вклучува давање на активен медицински јаглен преку уста или гастрична сонда доколку пациентот неможе да голта, давање на течности и бикарбонати преку вена, и за тешките крварења се применува хемодијализа.

Ингестијата на аспирин и слични лекови (салицилати) може да доведе до рапидно крварење доколку дојде до предозирање. Како и да е, дозата која е неопходна да предизвика акутно труење е прилично висока. Човек кој тежи околу 70кг, би требало да земе повеќе од триесет 325-мг аспирин таблетки за да предизвика средно крварење. Акутното аспиринско прекумерно предозирање е секако акцидентално – ненамерно.

Хроничното аспиринско крварење може да се развие ненамерно со земање на повторени дози на аспирин. Децата со треска на кои им е давана доза на аспирин поголема отколку препишаната од лекарот, за неколку дена може да развијат труење, иако на децата ретко им се дава аспирин поради ризикот од развој на Рејов синдром.

Возрасните лица и постарите лица може да развијат турења после неколку недели од употребата на аспирин. Дозата на аспирин препорачана за лица со коронарна артериска болест со цел да се редуцира ризикот од срцев удар е премала за да предизвика хронично аспиринско труење.

Симптоми и третман прочитајте   BABINLEK.COM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top