Home / природен лек / Сенфот помага да се победи ракот

Сенфот помага да се победи ракот

Сенфот e настанат со варење на семки од синап со додаток на оцет и други зачини. Старите Грци и Римјани ги користеле зрната од синапот во медицински цели.

senf1Семето на синапот е многу богато со ензими кои се разложуваат на изотиоцијанати. Тие им даваат на сенфот воденест изглед и многу студии укажуваат на тоа дека поволно влијаат на намалувањето на бројот на клетки на ракот кај заболените организми.

Посебно е воочлив нивниот придонес против рак на гастроинтестиналниот тракт и на дебелото црево.

Сенфот е одличен извор на селен кој исто така има антиканцерогени својства.

Целите зрна на синапот можат да се печат, или да се пржат во врело масло со свежи ливчиња на кари, исто онака како што се приготвуваат во Индија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top