Free songs
Home / Болести и лечење / Секој пат кога ќе отворите уста во вилцата слушате како нешто „пука“ – веднаш на лекар

Секој пат кога ќе отворите уста во вилцата слушате како нешто „пука“ – веднаш на лекар

Утринските главоболки, прекумерниот стрес или напнатост и клик кога ќе ја отворите устата тоа се вообичаени симптоми на состојба која се вика темпоромандибуларно пореметување на вилицата.

Најчестите симптоми ТМП се главоболка или болка во вратот. Меѓутоа, потребно е долго време пред пациентот да добие дијагноза.

vilica liceПроблемите со ТМП можат да се воспостават како:

– Напнатост во мускулите во вратот

– болка кога џвакате или зевате

– болка во вилица

– вртоглавица

– клик кога отварате уста

– тинитус

– горна болка во грбот

Ако забележите некои од овие симптоми, веднаш посетете лекар.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top