Home / Болести и лечење / Расипани заби – поголем ризик за инфаркт

Расипани заби – поголем ризик за инфаркт

Оралната хигиена е поврзана со општата здраствена состојба, која првенствено е поврзана со кардиоваскуларното здравје.
Луѓето со најмногу бактерии во усната шуплина се идеални „кандидати“ за срцев удар, според експертите од Американскиот универзитет во Бафало.

srce33-300x201Тие дошле до заклучок, од направената анализа на 386 мажи и жени кои претрпеле срцев удар и 840 лица од различен пол кои немаат ваков здраствен проблем.
Целта на оваа студија е да се утврди дали одредени видови на бактерии, се причина за појава на инфаркт.
Резултатите покажале дека бактериите „tanarella forsintesis“ и „prevotella intermedia“ значително ги има кај луѓето кои претрпеле срцев удар, отколку кај испитаниците во контролната група.
Но, постои и уште поризичен фактор со зголемување на вкупната група на бактерии кои се населиле таму.
Дека оралната хигиена треба да биде земена во предвид, прикажува особено фактот дека најчестата причина за смртта во современиот свет е миокарден инфаркт.
Експертите предупредуваат дека и ваквите намножени бактерии можат да предизвикаат општо воспалување кое го предизвикуваат крвното згрутчување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top