Home / аларм / Предупредување – оваа намирница никако не ја јадете

Предупредување – оваа намирница никако не ја јадете

Топлото и дождливо време било погодно за раст на печурки, оние кои се за јадење и отровни, во српските шуми, а лекарите токсиколози и инфектолози, предупредуваат на внимание поради труења пораи кои често страдаат и цели семејства.

Со растот на печурките расте и бројот на затруени и наредниов период лекарите предупредуваат да не се конзумираат, особено ако ги берете и собирате, а не ги разликувате.

Меѓу најотровните е зелената пупавка која кај децата предизвикува смрт. Нејзината токсичност не се намалува при готвење, ниту пак со долго држење во замрзнувач.

Првите симптоми на труње се мачнина, гадење, повраќање, дијареа, болки во стомакот и се јавуваат 24 часа по труењето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top