Home / Болести и лечење / Половина мажи во светот ја имаат оваа полова болест – Еве како да проверите дали сте заразени!

Половина мажи во светот ја имаат оваа полова болест – Еве како да проверите дали сте заразени!

Човековиот папилома вирус е најчеста сексуално пренослива болест на светот, а сега едно истражување открива колку е таа навистина застапена – речиси половина мажи на светот се заразени со ХПВ вирус.

Научниците во текот на анализите извршени врз 1868 примероци земени од мажи откриле дека 45% од нив биле позитивни на некој тип генитална ХПВ инфекција. болеста и симптомите може да се појават после неколку седмици, па дури и месеци после сексуалниот однос…

Речиси 25% од овие мажи имале барем еден ланец ХПВ инфекција со висок ризик кој може да доведе до рак на анус, пенис, јазик и крајници, но и рак на грлото од матката кај жените.

Во најголем број случаи, нашето тело само се чисти од овој вирус во рок од една година до две.

Меѓутоа, во поедини ситуации, инфекцијата може да остане во нашето тело и да доведе до промена на клетките кои може да резултираат со рак.

Најдобар начин да се намали ризикот од оваа инфекција е вакцинацијата, но многу мал број мажи се одлучуваат на овој потег.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top