Home / аларм / Познатиот лек против болки кои многу често го користат може да предизвика импотенција

Познатиот лек против болки кои многу често го користат може да предизвика импотенција

Истражувачите на Универзитетот во Копенхаген откриле дека лекот против болки ибупрофен може да има негативно влијание на машките хормони, а ако го конзумирате подолго време (1200 милиграми дневно во текот на шест недели) може да доведе до еректилни дисфубнкции, губиток на мускули и депресија.

Научниците го тестирале овој лек против болки на 31 здрави и млади мажи на возраст од 18 и 35 години кои секојдневно земале 6 таблети во текот на шестте недели.

По две недели, учесниците на студиите развиле хипогонадизам, сексуална хормонска дисфункција која влијае на секс хормоните кои го регулираат производството на тестостерон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top