Home / аларм / Пастата за заби содржи штетни материи кои може да предизвикаат рак

Пастата за заби содржи штетни материи кои може да предизвикаат рак

Научници-лекари од Западниот медицински центар на Тексашкиот универзитет. советуваат да не се пречекори користењето на пропишаната дневна доза на пастата за заби, тврдејќи дека истата би можела да биде опасна по здравјето.

toothpaste-1Познато е да поголемото количество на флуор, би можел да биде штетен по забите и помалку токсичен за организмот.
Хидриран сицилиум е исто така опасен затоа што делува како кварцен песок во забите. Диоформс супстанцијата може да предизвика да дојде до многу брзо расипување на забите.
Триклосанот кој влегува во составот на пастата за заби, е доста опасен пестицид. Научно е докажано дека предизвикува рак и нималку не е безопасен. Се користи во детергенти како главен бактерицид.
Најопасниот е натриум лаурил сулфат, кој може да предизвика можни катастрофални последици по здравјето на луѓето. Тој додава дека пастата за заби е генерирана, создавајќи илузија дека истата е делотворна.

Ова е главна состојка во средствата за миење на подови, автомобили, мотори од автомонили и други алатки. Во лабораториите се користи и како главен надразнувач на кожата.

otrov-paste-za-zube-ostecenja-srca-triklosan-1345835743-201460

Оваа состојка исто така е штетна доколку се најде во шампони, бидејќи тие можат да допринесат за губењето на костата и да предизвикаат катаракта на очите.
Боите кои се користат во пастите за забите се високо канцерогени. Тие се апсорбираат во секунди иако никогаш не се голтаат. Ова се случува преку слузницата на устата. Овие состојки го напаѓаат мозокот и нервниот систем.
Низ децениите, употребата на овие бои во пастата за заби, предизвикуваа рак и генетски промени.
Американските доктори веруваат дека злоупотребата на личната хигиена може да има сериозни последици врз човековото тело.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top