Home / природен лек / Оваа намирница е клучот за среќен живот

Оваа намирница е клучот за среќен живот

Секојдневното конзумирање масно сирење би можело да биде клуч за среќен живот, покажало најновото научно истражување.

sirenje-640x426Научниците од Универзитетот во Копенхаген утврдиле дека конзумирањето сирење е добро за здраво срце.

Во студијата долга 12 недели, во која учествувале 139 лица, третина од испитаниците секој ден конзумирале по 80 грама стандардно, масно сирење, другa третина конзумирале по 80 грама обезмастено сирење.

Контролната група наместо сирење јадела 90 грама леб со џем.

Резултатите покажале дека кај групата која конзумирала масно сирење не смо што не дошло до промена во нивото на холестеролот, обемот на струк и крвниот притисок, туку нивното оптшо здравје било подобрено.

Иако нивото на холестеролот кај испитаниците од сите групи останало исто во просек, кај лицата кои конзумирале масно сирење забележан е пораст на нивото на „добар“ холестерол.

Едно независно јапонско истражување покажало дека конзумирањето сирење спречува таложење на масти во црниот дроб, додека други укажале на тоа дека би можело да придонесе во подобро спиење, подобро расположение, па дури и полесно слабеење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top