Home / нови лекови / Ова ќе ви го смени мислењето за жабите – лечат рак и сида?

Ова ќе ви го смени мислењето за жабите – лечат рак и сида?

Многу жаби поседуваат извонредни способности кои не можете да ги сретнете кај други во животинското царство.

zabi-630x294Индијанците од перуанското племе Матсес користат секрет на восочната мајмунска гаталинка со латинско име Phyllomedusa sauvagii, за да се почувствуваат како богови. Во прашање е супстанција 40 пати посилна од морфиумот меѓутоа без никакви лоши последици по козументот, дури не можете ниту да се навлечете на него. Научниците работат на претворање на овој секрет во безбедна дрога која би можела да ја револуционизира медицината, а можеби и општеството воопшто.

Русите некогаш уфрлувале свежо убиена жаба во млеко за да го спречат неговото расипување. Им успевало. Зошто? Затоа што кожата кај овие водоземцие прекриена со чудесни антибактериски супстанции кои можат да излечат било што.

Австралиската црвеноока гаталинка на пример произведува пептиди кои дупчат дупки во вирусот на ХИВ и доведуваат до негов колапс, така што буквално можат да ги исчистаат сите келии од ова зло.

Кожата на планинската жолтонога жаба од Калифорнија може да убие бактерии отпорни на антибиотици, а погоре споменатата восочна мајмунска гаталинка станува борец против ракот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top