Home / сведоштва / Остров каде сите живеат над 100 – еве ги нивните совети како

Остров каде сите живеат над 100 – еве ги нивните совети како

Повеќето луѓе на стигнуваат да го прослават својот 100-ти роденден. Всушнот само еден од 5000 луѓе се очекува да живее толку долго. Кои се нивните тајни до стогодишниот успех?

Окинава, Јапонија – остров на долговечноста

Okinawa_Japan-300x225

За тамошните луѓе познато е дека се помалку склони кон болеста. Тие имаат исклучително ниски стапки на развој:
-Рак на дојка, рак на простата, рак на јајчникот, рак на дебелото црево, Воспалителни болести, Автоимуни болести
Заеднички карактеристики на здравото телото на тамошните жители:
-Чисти артерии, Низок холестерол, Ниско ниво на хомоцистеин
Ова е резултат од јадењето:
-Ниско калорична храна, Овошје и зеленчук, Омега3 и мононезаситени масти, Тони влакна, Тони флавоноиди, Тони калциум

Тамошните жители исто така имаат пониски стапки на фрактура на коските

secrets-old-age2

-20% помалку инциденти на фрактурата од Јапонците
-Јапонија има 40% помалку инциденти на фрактура отколку Американците
Овие луѓе често се впуштаат во здрави активности за умот и телото.
Факт е дека Јапнија се наоѓа на врвот на листата на земји во кои живеат луѓе над стогодишна возраст.
Топ 5 земји со највисоки стаки на стогодишници се:
– Јапонија – 34.85/100, 000
– Франција – 26.88/100, 000
– САД – 22.45/100, 000
– Обединетото Кралство – 20.30/100, 000
– Австралија – 18.75/100, 000

Дали се работи за гените, или пак за нивниот начин на живот?

Во студија направена во Нова Ангилја, биле пронајдени некои начини на живот кои имаат заеднички карактеристики, а тоа се:

secret_of_longevity-Забранетото пушење, нормалната тежина, Редовните вежби, Здравата исхрана
Во некои случаи, лицата со нездрав начин на живот, исто така е забележано да имаат подолг живот.
Ваквите луѓе се исклучоци
Резултатите од истражувањето на WevMD покажале дека се работи за слични животни стилови:
– 89 % го држат својот ум активен
– 88% се смееле почесто
– 82% се физички активни
– 81% се обиделе да останат независни
– 80% јадат здрава храна

secrets-old-age1

Освен начинот на живот, генетиката исто така си има свое влијание. И покрај тоа што животниот стил е важен фактор, и гените си го прават своето.

-Гените се сметаат дека влијаат од 10 % до 50 % на животниот век.
-Обично, тоа е околу една третина од животниот век


Совети од стогодишници:

Луис Чарпентиер: Јас не јадам премногу, но секогаш конзумирам овошје, зеленчук и малку месо и секогаш се осигурувам дека ќе добијам сардини и лосос, барем еднаш или двапати во неделата“
Јадењето здрава храа, играњето, и честото излегување често е безпогрешен начин за подобрување на личното здравје.

Дури и ако имате гени на стогодишници, не може да сметате на подобрување на личното здравје. Треба да ја преземете контролата на вашиот живот, за да живеете подолго.

secrets-old-age3 secrets-old-age

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top