Home / нови лекови / Нов лек против хепатит Ц? – повторно руски научници го открија

Нов лек против хепатит Ц? – повторно руски научници го открија

Претставен е нов препарат во таблети против хепатит Ц „нарлапревир“, со кој се лекуваат 85 отсто од случаите и за сега нема никакви несакани ефекти, тврдат руските научници.

pill-apceНосителите на вирусот хепатит Ц низ годините можеле да бидат инфицирани, а да не знаат за тоа. Овој „таен убиец“ нема клинички симптоми при зараза. Подоцна се манифестира како цироза на црниот дроб или карцином.

Стандардните шеми на лекување се со инјекции со препаратот интерферон и по ефикасност не надминува 50 до 70 отсто. Освен тоа се штетни, бидејќи манифестираат нус појави.

Предноста од овој нов препарат е директното антирусно дејство, бидејќи го блокира внатрешното размножување на клетките на вирусот.Лекот ќе се дава во таблети, наместо инјекции, бидејќи така им е полесно на пациентите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top