Home / аларм / Никако не ги тријте рацете, никако до печка или греалка – Прва помош при смрзнатини

Никако не ги тријте рацете, никако до печка или греалка – Прва помош при смрзнатини

Доколку вашата кожа е многу ладна, изгледа бело или сиво-жолтеникаво, и е цврста или изгледа како да е полиена со восок, вие можеби имате смрзнатина.

Кожата исто така може да ве чеша, гори или да е без сензибилитет. Како што вашата кожа ќе се затоплува таа ќе станува црвена и болна.Постепено затоплување на кожата е клучен третман за лекување на смрзнатината. Делови од телото кај што има најголема веројатност да се јават смрзнатини се рацете, нозете, носот и ушите.

Еве што треба да превземете

– Заштитете ја вашата кожа од понатамошно смрзнување. Ако сте надвор заштитете ги вашите раце со нараквици. Заштитете го лицето, носот и ушите. Не ја тријте зафатенате регија и не ја тријте со снег.

– Тргнете се од ладното. Откако ќе влезете во затворен простор отстранете ја влажната облека.

– Постепено загревајте ги смрзнатите делови. Ставете ги рацете или нозете во топла вода (40-42 Ц). Замотајте ги, или покријте ги зафатените делови со топло ќебе. Не користете директен извор на топлина, како печка, греалица, камин…

– Немојте да одите ако смрзнатината е на нозете или прстите. Ова предизвикува понатамошно оштетување на ткивото.

– Немојте повторно да се изложувате на ладно ако има шанси пак да се јават смрзнатини. Ако афектираната регија веќе се стоплува, заштитете ја за да не се олади пак.

– Побарајте медицинска помош. Ако кожата поцрвенува и има чувство на мравење тоа значи дека се враќа циркулацијата.

Но ако при загревање сеуште постои безчувствителност на кожата тогаш побарајте медицинска помош веднаш.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top