Home / Болести и лечење / Несоницата поврзана со структурата на мозокот

Несоницата поврзана со структурата на мозокот

Кај лица кои страдаат од несоница се присутни промени во структурата на белата мозочна маса, покажува истражувањето спроведено во Кина.

SPIE44Станува збор за абнормалности кои ги погодуваат ткивата клучни за формирање врски и пренос на информации меѓу различни делови на мозокот, појаснуваат научници од болницата во Гуангжу.

Погодените подрачја се вклучени во регулација на сонот и когнитивните способности.

Се проценува дека несоницата погодува до пет отсто од возрасните лица.

Новите наоди се темелат на податоците собрани од 53 испитаници, а објавени се во стручното списание „Radiology“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top