Home / аларм / Не ја пипајте оваа билка – ќе ви ја спржи кожата, а може и да ве ослепи

Не ја пипајте оваа билка – ќе ви ја спржи кожата, а може и да ве ослепи

Се работи за билка чиј латински назив е Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev, а наводно повторно се појавила во Унгарија.

Opasnabiljka1Во предупредувањето кое кружи на социјалните мрежи стои следново:

Фотографиите се застрашувачки! Оваа билка која почнува да се шири во Унгарија а се уште не се знае на кое друго место ја има, е многу опасна – се гледаат на сликите последиците, а доволно е само да го допрете листот, на местото се појавуваат рани, слични на опекотини – со месеци траат, а трајно останува на кожата темна дамка.

Расте од 2-5 метри височина и има убав бел цвет.

Токсините на билката се канцерогени, ако ја доближите до окото, настанува слепило, кое не може да се лечи. Многу е тешко да се истреби. Избегнувајте ја оваа опасна билка, ако ја сретнете, немојте да ве прелаже нејзиниот бел цвет.

Opasnabiljka-4 Opasnabiljka-2

Дури и во стручната литература е наведено дека ова е билка која можеби го има најопасниот отров.

А предизвикува фатални последици по кожата, односно осип, пликови а понекогаш и огромни дамки. А предизвикува и слепило.

Ако кожата дојде во допир со оваа билка најпрво зашитете ја од сончева светлина и веднаш посетете доктор.

Погледнете што предизвикива оваа билка.

Opasnabiljka-5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top