Home / нови лекови / Научниците развиваат мини роботи кои ќе пливаат во нашата крв

Научниците развиваат мини роботи кои ќе пливаат во нашата крв

Истражувачите Ерик Дилер и Метин Сити од Универзитетот Карнеги Мело во Питсбург, САД, откриле начин за надминување на овој проблем.

krv2Тие создадоа едноставна верзија на микроробот користејќи плочка од материјали со магнетни својства. Секој од роботите е со должина од околу 1 милиметар и има две раце кои можат да зафат минијатурни објекти. Движењето на роботите и функционирањето на екстремитетите им се контролира со магнетно поле.

Досега мини роботите успешно се пренесувале помали објекти и граделе мостови од плочката со формата “Y”.

Метин Сити се надева дека идните подобрени верзии ќе можат да се инјектираат во телото заедно со делови за микромашини кои ќе пливаат во крвта. Идејата е роботот градител да може да составува повеќе функционален систем, наоѓајќи се во крвотокот.

365.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top