Home / природен лек / Направете сами кантарионово масло- лек за многу болести

Направете сами кантарионово масло- лек за многу болести

Кантарионот е добро познат лек за разни болести. Расте во пасишта, ливади, и карпести гребени, а цвета од мај до август, во зависност од климата…

Кантарионовото масло се подготвува од свежа билка. Размерот е 100 г цветови на литар масло.

Се подготвува со ладно цедено квалитетно масло од кое најчесто се препорачува маслиновото.

Оставете ги цветовите да отстојат преку ноќ, а потоа следете ја следнава постапка:

kantarion-maslo1. Ставете ги во проѕирно стаклено шише и прелијте ги со маслото.

2. Прекријтего шишето со газа и врзете ја со гумичка.

3. Оставете да отстои 40 дена на сонце, повремено проверувајќи дали сите цветови се со маслото.

4. По четириесеттиот ден, добро исцедете го маслото со цвеќето низ газата и притиснете ги цветовите за да пуштат од маслото што го впиле.

5. Соберете го во темни шишенца и затворете ги убаво.

6. Не оставајте го маслото да стои во фрижидер.

Квалитетното кантарионово масло има темна црвена боја, понекогаш со виолетови нијанси.

Повеќе на – Најадисе.мк

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top