Home / природен лек / Мртвото море лековито и омилено спа на Клеопатра

Мртвото море лековито и омилено спа на Клеопатра

Сите минерали кои се наоѓаат во Мртвото Море, може да се најдат и во човечкото тело. Уникатната сол во Мртвото Море лекува акни, псоријаза, уртикарија, целулит, сува кожа, првут, стрес, болки во мускулите и многу други.

Мртвото Море, наречено уште и Солено море, всушност е солено езеро, кое се граничи со Јордан на исток и со Израел и Палестина на запад.

Тоа е меѓу водните базени на Земјата со највисока соленост, што го прави уникатно.

mrtvo-more2-630x421Најдлабоката точка на се наоѓа на 400 м. Тоа е поделено на длабок – северен, и плиток – јужен дел. Во последната зона водите се со едвај 6 метри длабочина. Содржината на сол во водата на Мртвото Море достигнува 330 промили. За да направите споредба: соленоста на Црното Море е околу 17 промили.

На лето на бреговите на езерото температурата се зголемува до 50 степени. Поради тоа водите му испаруваат брзо, оставајќи  зад себе глина, песок, камења од сол и гипс. Во Мртвото Море се влева реката Јордан. На зима таа влегува во езерото со 6,5 милиони тони вода дневно. Ако таа не испаруваше, нивото на акумулации ќе се подигаше за 3 метри секоја година.

И покрај високата соленост, во Мртвото Море живеат различни организми. Во него нема риби и алги, но е населено и од различни бактерии и габични бактерии.

Областа на Мртвото Море е една од најпознатите лековити области во светот. Високата минерална содржина на водата, многу ниската содржина на полен и други алергени во воздухот, намалената ултравиолетова сончевата радијација и највисокиот атмосферски притисок носат различни здравствени придобивки. Според Библијата, Мртвото Море е една од првите здравствени установи во светот.

мртво-море2Областа е извор на широк спектар на производи, како што се климатизери за мумифицирање во Египет. Местото било омилено за спа и на Клеопатра.

Една необична карактеристика на Мртвото Море е неговите празнења. Тоа постојано плука мали камчиња и блокови од црната супстанца. При археолошките ископувања се пронајдени фигури, покриени со асфалт. Се смета дека оваа супстанца е користена и од Египќаните за процесот на мумифицирање, односно истата е увезена од регионот на Мртвото Море.

Најнискиот пат во светот – Highway 90, поминува покрај израелските бреговите на Мртвото Море на 393 метри под морското ниво. На вкус водата на Мртвото море не е солена, туку горчива.

Мртвото Море има и други минерали како калциум, магнезиум и бром, кои се природен лек за болести како артритис, проблеми со дишните патишта, кожни болести, а се верува и дека неговата вода ја подмладува кожата, па затоа се прават бројни козметички препарати.

Denesen.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top