Home / аларм / Може ли да се забремени за време на месечниот циклус?

Може ли да се забремени за време на месечниот циклус?

Можеби некои ќе се зачудат, но прашањето „дали може да се забремени за време на месечниот циклус“ е мошне често, а одговорот е кус: „да“.

Всушност не постои период кој би бил целосно безбеден за незаштитен секс, советуваат гинеколозите.

eho bremenaПред да се појасни поради што е можно да се забремени за време на менструацијата, корисно е да се знае како всушност доаѓа до бременоста.

Женското тело минува низ процес, кој се нарекува овулација. Овулацијата се случува кога зрелата јајце клетка (или неколку јајце клетки) се ослободуваат од јајниците и тоа е плоден период на женскиот циклус.

Секој месец во јајниците созреваат неколку јајце клетки, а вообичаено една излегува во јајоводите и тогаш е подготвена да биде оплодена од сперматозоид. Кога ќе дојде до средба меѓу сперматозоидот и јајце клетката резултатот може да биде бременост.

Ѕидот на матката во овој период се здебелува, со цел матката да се подготви за зачнување. На тој начин матката е подготвена да ја прими оплодената јајце клетка од која ќе се развие дете. Доколку не дојде до оплодување, нивото на естроген и прогестерон се намалува, здебелениот ѕид на матакта се лупи и доаѓа до појава на крварење, односно месечен циклус.

Шансите да забремените за време на циклусот се помали, отколку во друг период, меѓутоа тоа е можно.

maternica2

Имено месечниот циклус не е секогаш ист. Жените имаат мошне различни месечни циклуси и некои од нив имаат крварења и меѓу циклусите, кои не се менструација. Стрес, болест и многу други работи можат да предизвикаат спречување на крварењето или крварење и кога немаат месечен циклус, па лесно може да се направи грешка, кога всушност сте имале менструација и на тој начин е тешко да се пресметаат плодните, односно неплодните денови.

Овулацијата не е целосно сигурна. Жените ги отпуштаат јајце клетките околу 12. до 16. ден пред менструацијата, меѓутоа тоа може да се случи и порано и подоцна.Освен тоа жените кои немаат месечен циклус поради малата килажа или преголемата, бидејќи дојат, бидејќи се пред менопауза, имаат некоја болест или земаат некои лекови, можат да имаат целосно непредвидлива овулација. Истражувањата покажале дека сперматозоидите во телото можат да преживеат и до седум дена, иако просечниот век е три до четири дена.

Бременоста може да се случи и за време на циклусот, бидејќи сперматозоидите во телото можат да останат неколку дена, а на жената може да и се случи да овулира набргу по менструацијата.

moja bolnica2

Повеќе информации за бременоста, овулацијата, месечниот циклус и се што ве интересира на следниот линк

Моја Болница Скопје – (сајт)

Моја Болница – Скопје (фејсбук)

Phone +389 2 2. 511-2016; 511-2017; 204-5577; 072. 273-934

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top