Home / аларм / Маникир може да предизвика рак на кожата

Маникир може да предизвика рак на кожата

Ултравиолетовите зраци кои зрачи ги зрачат ламбите за нокти, носат ризик за здравјето, предупредуваат лекарите.

noktiСекоја жена сака да изгледа добро, а најубавиот маникир е неопходен дел од изгледот на дамите. Што сепак може да ве чини неделната посета на козметичкиот салон? Според новото истражување најопасното при маникирот е т.н.. ”сушач за нокти”, кој се користи за сушење на лакот.

Податоците од истражувањето покажуваат дека само осум процедури под ламбата се доволни за да предизвикаат оштетување на ДНК-то на кожата – главен виновник за ракот на кожата.

Ризикот е предизвикан од UV зраците. Интензивното изложување на UV-зраци може да го зголеми ризикот од меланом. Сепак, лекарите смируваат дека опасноста од користењето на UV-светилки е минимален, но не и целосно исклучен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top