Home / природен лек / Магдоносот може да е опасен

Магдоносот може да е опасен

Корисните својства на магдоносот се одамна познати. Оваа зелено растение може да го зголеми имунитетот, да помогне при камења во бубрезите и жолчката, да го очисти организмот од згура и дури да отстрони пеги.

Покрај тоа што е богат со витамини и други корисни материи – А, Ц, Е, и К, Б, фолна киселина, магнезиум, калиум, калциум, сулфур, хлор, фосфор, натриум, железо, јод, манган, бакар, флуор и цинк . Наизглед магдонос изгледа дека е безопасен, сепак може да му нанесе на организмот сериозни штети.

Безопасно наизглед магдонос сепак може да нанесе на организмот ни сериозни штети.

Бремените жени треба да го избегнуваат магдоносот. Научниците ја докажаа штетата за плодот и за можно предизвикување на предвремено породување

Магдоносот може да му наштети на некого ако отстои долго време во салата. Во него се наоѓаат нитрати, кои по некое време тие се оделуваат и при јадето таква салата се натоложуваат во човечкиот организам. Научниците советуваат магданосот да се јаде директно од градината, додека е уште свеж.

Ако зачинот е купен од продавница или пазар, добро би било да се стави за час во млака вода, за да се одделат од сите штетни примеси. Во таков вид е корисен и безбедн за здравјето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top