Home / Болести и лечење / Лекови за отекување на вратот – гуша

Лекови за отекување на вратот – гуша

Гушата или отекувањето на вратот се должи поради функцијата на тироидната жлезда на вратот. Жените се повеќе изложени на оваа болест за разлика од мажите.

stitna zlezdaНедостатокот од јод во диетата е најчестата причина на гуша. Тироидната жлезда го користи јодот во нејзиниот секрет а диететскиот недостаток на органскиот јод е главен фактор за појавата на оваа болест, особено поради физички или емотивни нарушувања. Гушата најчесто ги напаѓа оние луѓе кои живеат од нехранлива исхрана и оние кои конзумираат претерано свежа храна или храна која не е соодветно зготвена.Првобитните симптоми на гуша можат да се поврзат со емотивни несакани состојби, губење на моќта на концентрација, избувливост и депресија. Тироидната жлезда може да отече но ова не е поврзано со критичноста на заболувањето.

Што може да ви помогне

Јод: 
Јодот е без исклучок најпомошен во многу случаи, но треба да се зема исклучително во органска форма. Секоја храна која содржи јод треба да се зема во слободна форма. Таква храна е на пример марулата, репата, морковите, лукот, кромидот, овесот, ананасот, интегралниот ориз, доматите, гавраношката, јагодите, гуавата, цитрусното овошје, жолчката од јајцата како и морската храна.

Гавраношка:
Гавраношката е еден од најбогатите извори на јод. Тој е корисен за подобрувањето на функционирањето на тироидната жлезда. За регуларна употреба, е високо полезна за спречување и третман за гуша. Смесата подготвена од овој зеленчук може да се користи како облога на заболеното место од овој зеленчук. Со тоа се помага отокот да спадне.

Потопена зелка:
Листовите од потопената зелка се корисни за експоталмична гуша. Една кафена лажичка од овој сок со чај од бадеми треба да се зема еднаш или двапати на ден како лек. Лисјата исто така се корисни кај миксодема, состојба која се појавува поради недостаток на тиродините хормони.

Kacknar: 
Кахнар, ботанички уште попознат Bauhinia variegata, се користи како народен лек против гуша во Индија. Околу 30мл од овој екстракт треба да се зема двапати на ден наутро на празен стомак.

Глуварче:
Глуварчето исто така е полезно за гуша. Листовите од овој зеленчук за салата треба да се подмачкаат со топено масло, да се затопли и да се заврзе околу отечените делови во период од две недели. Секоја постоечка тешкотија се отстранува благодарејќи на овој лек.

Flex: 
Семето од флекс е исто така корисно за намалувањето на отокот на гушата. Семето треба да биде сомелено во вода, загреано и такво да се аплицира врз заболеното место. Листовите од дрвото исто така треба да бидат заврзани околу нив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top