Home / нови лекови / Кој има половина милион долари ќе го победи ракот: САД го одобри најефикасниот лек против канцер

Кој има половина милион долари ќе го победи ракот: САД го одобри најефикасниот лек против канцер

Соединетите Американски Држави го одобрија првиот медицински третман за „редизајнирање“ на имуниот систен на пациентот и така тој сам ги напаѓа келиите на ракот.

Американската управа за храна и лекови соопшти дека одлуката претставува „историски“ момент за медицината, пренесув Би Би Си.

Таканаречениот „жив лек“ се прави одвоено за секој пациент од белите крвни зрнца од неговата крв. Келиите потоа генетски се програмираат да ги бараат и напаѓаат келиите на ракот.

Според Би БИ Си, новиот лек се прилагодува на пациентите, за разлика од конвенционалните лекови како што се хемотерапијата или операциите.

Компанијата Новартис третманот го наплаќа 475.000 долари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top