Home / аларм / КАКО ЦЕНТРАЛНОТО ГРЕЕЊЕ НИ ГО УНИШТУВА ЗДРАВЈЕТО: Еве какви болести настануваат

КАКО ЦЕНТРАЛНОТО ГРЕЕЊЕ НИ ГО УНИШТУВА ЗДРАВЈЕТО: Еве какви болести настануваат

Истражувањата покажуваат дека голем број настинки се јавуваат кога ќе почне грејната сезона, и поради студот и поради високата температура во затворен простор.

Истражувањата покажуваат исто така дека потешки настинки се јавуваат кај луѓето кои имаат централно греење. Докажано е дека централното греење е најлесниот начин да се создаде опасна црна чад, што може да биде причина за астма. Лекарите истакнуваат дека премногу топлина во областа се вклопува во респираторните органи и влијае на болното и воспалено грло.

Додека се изложени на висока температура во затворен простор, мукозните мембрани на носот се сушат и недоволната вентилација на синусните шуплини. Ова ја залисува назалната конгестија, главоболка, непријатна сензација во областа на синусот, па дури и крварење од носот. Експертите истакнуваат дека високата температура во собата каде што спиете може да го наруши целиот биоритам на организмот. Се советува дека е најдобро за здравјето да одржува собна температура на околу 18 степени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top