Home / аларм / Како да спасите бебенце што се дави – нови препораки од лекарите (Видео)

Како да спасите бебенце што се дави – нови препораки од лекарите (Видео)

Свети Јован Брзата помош, Британскиот Црвен крст и првата помош Свети Андреј имаат ажурирани совети по истражување кое сугерира дека многу родители не знаеле што да направат доколку нивното бебенце почне да се дави.

bebe666Новиот совет е да го поставите бебето со лицето надолу на вашите нозе. Експерти за прва помош велат дека ова му дава на бебето поголема поддршка во споредба со претходните совети, да се држи на бебето на рака на возрасните.

Една анкета покаѓала дека од 1.000 родители 38 % доживеале нивното дете да почне да се дави од храна.

Клајв Џејмс , офицер за обука Брзата помош Свети Јованвели :

“Ако детето почне да се гуши прво со лицето надолу држете го на вашата нога , и дадете пет врати удари помеѓу Плешките со вашта рака.

” Користете два прста , притисни навнатре и нагоре на нивните градната коска .

“Ако опструкција по три циклуси на  удари не минала, повикајте веднаш брза помош и  продолжете со удирањето по плешките  додека не пристигне помош.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top