Home / аларм / Како да преживеете инфаркт ако сте сам – ова секој треба да го знае

Како да преживеете инфаркт ако сте сам – ова секој треба да го знае

Споделете го овој пост ова би требало секој да го знае.

srcev udarОва е постапка која секој човек би требало да ја знае – за секој случај. Злото не бира кога ќе дојде а според истражувањата во 80 насто од случаите на смртност при инфаркт лицата биле сами во моментот на инфарктот и не можеле да си самопомогнат.

Доколку почуствувате остра болка во градите која се шири на раката и на вилицата – доживвуате инфаркт. Според лекарите имате околу 15 секуди да си самопомогнете пред да ја изгубите свеста.

Некогаш симптомите почнуваат полека и траат подолго време па можеби и би имале време да стасате до најблиската болница или пак да повикате помош но во секој случај не ризикувајте туку спроведете ја оваа постапка за секој случај

ТРЕБА ВЕДНАШ ДА ПОЧНЕТЕ ДЛАБОКО ДА КАШЛАТЕ !!

kaslanjeКашлајте непрестано и јако. Земете воздух длабоко пред секое кашлање. Кашлањето мора да е длабоко и пролoнгиранo.
Повторувајте земање воздух и кашлање на секои 2 секунди и не престанувајте додека не дојде помош или додека срцето не почне да чука повторно нормално.
Длабокото дишење внесува кислород во белите дробови а движењара на телото при кашлањето го стиска срцето и ја одржува циркулацијата на крв стискањето и притисокот на срцето помага и за да се поврати нормалниот ритам.

Во меѓувреме повикајте помош – по телефон или пак од соседите. не престанувајте да кашлате додека телефонирате – тоа ќе ви го спаси животот!!!

Според лекарите луѓето кои успеале да си самопомогнат на овој начин преживеале до болница или додека не дојде помош.

За оваа метода нема научно докажано тврдење дека помага – но не дека е штетна туку лекарите тврдат дека при првите симптоми на инфаркт најдобро е ВЕДНАШ ДА ПОБАРАТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОШ бидејќи не се знае дали пациентот воопшто би бил во можност да кашла самиот длабоко колку што е потребно да го поврати нормалниот срцев ритам, а да не изгуби свест. Сепак добро е да се знае оваа метода ЗА НЕ ДАЈ БОЖЕ!

heart-attac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top