Home / бабини рецепти / Како да подготвите лековита вода од мед

Како да подготвите лековита вода од мед

Добро се познати придобивките од медот, но малкумина знаат за здравите придобивки од водата со мед. Нектарината од дамнина се употребувала за ослободување од разни болести и во козметички цели, но се користеле и како вкусен напиток на прослава.

Како да подготвите вода од мед.

med i vodaЕдна лажичка мед промешајте ја во чаша млака вода ( обична од чешма ). Така добиваме 30 проценти раствор на мед, кој по состав е идентичен со крвна плазма. Медот во водата формира соединение со што се зголемува нејзиното лековито својство, што е научно докажано.

Водата со мед брзо и комплетно се апсорбира во телото. Медената вода подготвена на овој начин го нормализира варењето, ја подобрува функцијата на сите делови на гастроинтестиналниот тракт, го решава проблемот со мрзливи црева. Покрај другото го подобрува имунитетот, лечи настинки, бронхитис.

Сите видови на паразити во човековиот дигестивен тракт не ја сакаат жолтата боја. Со оваа вода се прави „санација“ на цревата, затоа што се раствораат наслагите од измет во цревата. Затоа, ако на почетокот забележите дека се здебелувате во половината не треба да се плашите затоа што фекалните камења „отекуваат“, стануваат помеки и почнува нивната евакуација од телото.

Полека почнува да се нормализира работата на дебелото црево. Конзумирањето на вода со мед е добар начин да се врати цревната микрофлора и да ги елиминира дисбактерозните црева. Благодарение на оваа вода поминува и неконтролираното ноќно мокрење. Медот е хигроскопен, собира вода, па бубрезите и мочниот меур во текот на ноќта се без оптоварување и се одмораат. Водата со мед како превентивен лек треба да се пие наутро, на празен стомак и тоа што е можно побрзо затоа што вентилот на желудникот веднаш се отвора и водата навлегува во цревата, по што се апсорбира во крвотокот.

Медената вода е начесто се пие во утринските часови, штом ќе се разбудите и навечер пред спиење. Водата треба секогаш свежо да ја приготвите, никогаш не ја правете однапред. Со мед и вода може да го чистите лицето . Тоа ја храни кожата правејќи ја свилена и мека. Ова е одлична природна козметика која е котистена уште од најстаро време па се до денес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top