Home / аларм / Како брзо да препознаете мозочен удар и да спасите живот

Како брзо да препознаете мозочен удар и да спасите живот

Невролозите велат дека ако ако брзо се препознае мозочниот удар негативните ефектиможат во голема мера да се ублажат ако не и целосно да се отстранат доколку пациентот е однесен во болница најдоцна 3 часа по ударот. simptomi-mozocen-udar-23Понекогаш симптомите  се тешки за идентификација. Но, докторите велат дека и обичен минувач може да препознае дали некој има напад, со поставување на 3 едноставни прашања:

1. Прашајте ја личноста да се насмее
2. Прашајте дали може да ги дигне двете раце вертикално во воздух
3. Прашајте ја личноста да изговори проста реченица(пр: Денеска времето е сончево)

Ако тој/таа има проблеми со овие 3 задачи, задолжително повикајте брза помош и објаснете ги симптомите на диспечерот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top