Home / природен лек / Јодот влијае на се живо во телото

Јодот влијае на се живо во телото

Многумина имаат слушнато за јодот, но малкумина знаат за неговата фукцнија која што може да ја предизвика штета по нашето здравје. Јодот е традиционално изваден од морето, а ретко го има во рамките на кората на Земјата. Јодот е потребен за голем беој на функции. Прво и основно, тиродната жлезда користи јод за да создаде тироидни хормони. Недостатокот на јод може да предизвика тироидната жлезда да отече, односно да се дојде до фаза на гушење, во обид да го зголеми навлегувањето на јодот во крвта

jod

Тој исто така е поврзан со развојот на мозокот и кај оние кои што го има во помало изобилие, води кон ментална ретардација. Доенчињата можат да се соочат со смртни последици, доколку нивните мајки имаат дефицит од јод.
Од 1924 година, јодот се додаваше во солта за да може да одговори на широката распостранетос кај нацијата во тоа време. Поточно големите езера и северозападниот дел на Пацификот се соочува со појава на голема гушавост, проади отоци на тироидната жлезда која беше последица на користењето на соодветното ниво на јод.

Ваквата причина беше поради драстично намалениот недосток на јод.
Тироидната жлезда синтетизира тиреоидни хормони и јодот е суштински минерал за овој орган да функционира правилно. Соодветниот износ на јод во исхраната овозможува на тироидната жлезда да биде во состојба да може да управува со метаболизмот, детоксикација, раст и развој.

Истражувањето покажа дека недостатокот на јод кај децата може да доведе до зголемување на тироидната жлезда, летаргија, замор, слабост на имунолошкиот систем, бавен метаболизам, аутизам, зголемување на телесната тежина и можеби некои други ментални состојби, како вознемиреност депресија и др.

Radioactive_iodine_uptakeДенеска пак обработените хемикалии станаа норма поради скратувањето на трошоците и идеологија за подобар живот, создадена преку синтетичката хемија. Солта што претходно се собирала и продавала со минимална обработка сега постои само како природна морска сол, која се продава во приказните за здрава исхрана.

Готварската сол всушност е произведена форма на натриум кој е познат како натриум хлорид.
Натриум хлоридот не содржи додатни количества на јод, но исто така доаѓа со хемиски адитиви и губење на хранлива вредност. Денешната готварска сол е повеќе опасна по здравјето отколку онаа супстнца која содржи јод во себе.
Денеска во рамките на 80 различни видови на јодизирани сол брендови, е откриено дека 27 од нив не ги исполнуваат прехранбрените препораки за нивото на јод од Лекарската администрација за здравје.

Препорачаната дневна доза на јод во исхраната е 150 микрограми дневно, за сите возрасти над 14 години. До 14 години пожелно е да се конзумира 90 микрограми, секој ден. Ако сте бремени или доите до 290 mg.
Јогуртот е извонредна исхрана која треба да ја конзумирате секојдневно. Во една чаша има отприлика околу 90 мг. Исто така овошјето, поточно јагодите содржат јод. Во една порција приближно има околу 13 мг јод. Потоа млекото и сирењето, компирите и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top