Home / природен лек / Јадете лути пиперки, подолго ќе живеете!

Јадете лути пиперки, подолго ќе живеете!

Лутите пиперки го продолжуваат животот. Колку што повеќе ги јадете толку вашите шанси се поголеми да доживеете длабока старост. Имено, најновата студија покажала дека колку што човекот помалку чувствува болка, толку му се поголеми шансите достоинствено да остари. А најдобар начин да ја елиминирате способноста на телото да „боли“ е да јадете во текот на денот што поголеми количества лути пиперки.

luti piperki cili-300x213Експериментот кој е правен на глувци кои во текот на ова истражување покажал дека глувците, кои не чувствувале болка, дури 14 отсто живееле подолго, а исто така биле и поздрави бидејќи помалку заболувале од рак и имале подобра меморија.

Истовремено, научниците напоменуваат дека лутата храна помага при согорување на калориите и го забрзува метаболизмот, вклучувајќи ја и способноста на телото да го обработи шеќерот, што во голема мерка може да го намали ризикот од заболување од дијабетес, но да ви помогне и да ослабнете.

Блокирањето на сигнлите во мозокот одговорни за чувството на болка би можело не само да ја ублажи болката, туку и да го продолжи животниот век, да го подобри метаболичкото здравје и особено да помогне во лекувањето на дијабетесот и дебелината, рекле научниците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top