Home / природен лек / Јадете лук за да спречите рак на белите дробови – помага дури и кај пушачите

Јадете лук за да спречите рак на белите дробови – помага дури и кај пушачите

Студијата објавена во „Cancer Prevention Research“ го потврдила позитивното влијание на лукот кај превенцијата и намалувањето на ризикот од карцином на белите дробови, еден од најчестите причини за смртност кај мажите и жените.

Reduce-The-Risk-For-Lung-Cancer-With-This-VegetableИстражувањето спроведено над 6.000 испитаници во Кина во периодот од 2003 до 2010 година се темели на податоци собрани преку интервју со испитаниците кои ги обрзложиле своите прехранбени навики вклучувајќи консумација на лук и доколку се пушачи.

Резултатите од истражувањето покажале дека испитаниците кои консумирале лук, два или повеќе пати неделно имале намален ризик од рак на белите дробови 44 отсто, додека ризикот кај пушачите бил намален околу 30 отсто.

Авторите истакнуваат дека редовната консумација на лук претставува докажано превенција од белодробен карцином.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top