Home / аларм / ХПВ се пренесува и преку орален секс – бидете внимателни

ХПВ се пренесува и преку орален секс – бидете внимателни

Утврдено е дека оралните инфекции на некои полово преносливи вируси, како што е ХПВ, кои можете да ги добиете при орален секс, предизвикуваат појава на карцином во усната празнина.

usta-ispukana2Освен тоа, утврдено е дека со орален секс можете да се заразите и со вирусот ХПВ, бидејќи дури 70% од популацијата има некој вид гингивитис или стоматитис, а ситните ранички во усната празнина може да бидат влез за инфекции.

Со оралниот секс можете да се инфицирате и со други полово преносливи болести, како што се сифилис, гонореја или вирусот херпес симплекс. Во тој случај повеќето луѓе нема да имаат никакви симптоми ниту знаци на болест, но кај некои и ќе се појават.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top